2020. augusztus 11, kedd

Ezreket gyűrtek maguk mögé az első kupán


Sport - 2020. május 20.
szerző: SH

HH/SH/TM - Kacsur Tamas

Lezárult a siklósi úszók Siklós Kupa – Gyűjtsd a kilométereket! versenye, az a kezdeményezés, mely húsz sportolót mozgatott meg rendhagyó módon a számukra sem egyszerű időszakban.

A koronavírus-járvány miatt zárva tartó uszodák sajátos kihívásokat támaszt az úszóknak, akik az elmúlt közel három hétben szárazföldön gyűjtötték a kilométereket. A háziversenyként életre keltett kupa díjait Riegl Gábor polgármester mellett Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszó és Jancsik Árpád, a PSN Zrt. úszószakosztályának vezetője és az Jövő bajnokai program országos vezetője adta át az ifjú sportolóknak.

A siklósi úszók példát mutattak abban, hogy nem csak a fizikai állóképességüket, hanem szellemi tartásukat is miként fejlesztik, és megmutatták, hogyan találják meg a sporttal kapcsolatban mindennapi lehetőségeiket – mondta Riegl Gábor. Siklós polgármestere kiemelte: különösen fontos ez abban a helyzetben, melyben előtérbe kerül, hogy ki miként tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A sportban éppúgy, mint a kultúrában, az oktatásban és a szociális szektorban is szűk keretek között kell működtetni a várost – tette hozzá Riegl Gábor az elmúlt hónapok megszorításaira mutatva. A fiataloknak példamutatásukért, a szülőknek és az egyesületnek pedig az erőfeszítésért mondott köszönetében kiemelte, bízik benne, hogy mielőbb visszakaphatják a siklósiak azokat a felületeket, melyek korábban is biztosítottak voltak számukra.

A szakosztály erejét mutatta meg az, ahogy a siklósiak összefogtak a kilométerek gyűjtéséért – összegezte Jancsik Árpád. A Magyar Úszószövetség dél-dunántúli régióvezetője örömét fejezte ki, hogy ebben a helyzetben a jövő bajnokai és a válogatott mellett a siklósi egyesület is erejéről, összetartásáról adott tanúbizonyságot.

Nagyon nehéz időszakot tudhatnak hátuk mögött az úszók – mutatott Kenderesi Tamás arra az állapotra, melyet az uszodák és szabadtéri medencék kényszerű lezárása jelent. A siklósi háziverseny motiváló erejét kiemelve jelezte, az elmúlt időszak intézkedései arra utalnak, hogy hamarosan mindenki számára visszatérhet a megszokott kerékvágásba az élet, mind az edzések, mind a versenyek terén.

Bakó Pál Siklós SE Úszószakosztályának vezetőedzője és Katona Csaba, az egyesület elnöke megjegyezte, a húsz fiatal sportoló 16 nap alatt összesen 2428 kilométernyi távot teljesített, közülük nem egy bőven kétszáz kilométer felett. Az állóképesség és motiváció fenntartását célzó kupa után abban bíznak, minél hamarabb visszatérhetnek a medencébe, hogy onnan folytassák a felkészülést, ahol abba kellett hagyniuk.

A versenyen 10 év alatti lányok sorában Gyenis Dorisz 165,79 kilométert, Bakó Zsófia 110,19, Dénes Zsüliett 14,2 kilométert teljesített. A 10 év alatti fiúk közül Katona Marcell 149,9 és Kövesi Bátor 97,15 kilométerrel járult hozzá a kétezernél is több össztávhoz. A 10 év feletti lányok közül Tóth Barbara 250,36 kilométer, Dávid Lili 223,28, Bakó Boglárka 177,07 kilométerrel, a 10 év feletti fiúk sorában pedig Katona Ákos 263,8, Németh Bálint 203,11 és Dukics Levente 49,87 kilométerrel jeleskedett. A hölgyek kategóriájában László Rita 158,21, Becsei Nóra 98,2 és Vargáné Unger Tünde 11,75 kilométert teljesített.

HH/SH/TM - Kacsúr Tamás

HH/SH/TM - Kacsúr Tamás

HH/SH/TM - Kacsúr Tamás

HH/SH/TM - Kacsúr Tamás