2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Fehér Ház: Oroszország akadályozza a szíriai vizsgálatot


2017. november 2.
szerző: SH/MTI

vegyvedelmimentes

A Fehér Ház szerda esti közleményében azzal gyanúsítja Oroszországot, hogy alá akarja ásni a közös vizsgálatot a Szíriában történt egyik legsúlyosabb vegyifegyver-támadással kapcsolatban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) Moszkva nyolc nappal ezelőtt megvétózta a világszervezet azon tervét, hogy folytassák a már zajló vizsgálatot Szíriában. Ezzel elvágta annak lehetőségét, hogy az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös munkacsoportja – amelyet Közös Vizsgálati Mechanizmusnak (JIM) neveztek el – folytassa a munkáját.

A tavaly augusztusban létrehozott csoport a múlt csütörtökön az ENSZ BT-nek megküldött jelentésében úgy vélekedett, hogy a szíriai Hán Sejkúnban tavaly áprilisban elkövetett vegyifegyver-támadásért a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők a felelősek. Hán Sejkúnt úgy tartották számon, mint az Aszad-ellenes erők egyik főhadiszállását.

Amerika szerint Oroszország alá akarja ásni a közös vizsgálatot, szemmel láthatóan érzéketlen a vegyifegyver-támadások halálos és túlélő áldozatai iránt. Washington azzal vádolta meg Moszkvát, hogy semmibe veszi a nemzetközi normákat.

A Fehér Ház a közleményben leszögezte: ez volt a negyedik olyan támadás, amelyben a JIM megállapítása szerint az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be. A közlemény kiemeli: felfoghatatlan, hogy egy olyan brutális államfő, mint Aszad elnök, miért élvezi Oroszország támogatását.