2020. december 2, szerda

Felére csökkent a nyertes pályázatok előlegeinek kifizetése


Gazdaság - 2018. szeptember 20.
szerző: SH

europapirpenz

A tavasszal esedékes EP választások egyik fő témája a keleti tagállamok korrupciója. Egyre többször merül fel annak lehetőségi is a kampányban, hogy a különböző kifizetéseket a jogállamisághoz kötnék, ami a Sargentini jelentés szerint jelentősen csorbul Magyarországon.

Az unió idén a nyertes pályázatok után járó pénz mindössze tizedét utalta csak át Magyarországra, a többit a szabálytalanságok miatt tartják vissza – emlékeztet a 444. Emiatt az ország költségvetési hiánya is megnőtt, augusztus végére pedig már 1646 milliárddal költött a kormány többet, mint amennyi bevétele volt. Ez jócskán elmarad a korábbi, Európai Bizottsággal kötött megállapodástól, miszerint 1,7 százalékos hiányra fog törekedni.

A hiánynak tudható be az is, hogy szeptemberben a kormány felére csökkentette a nyertes pályázatok előlegeit. Tartalék híján ez sok esetben a pályázat megvalósulását is jelentheti.

Az EU Tanácsa június 18-án ajánlásokat fogalmazott meg Magyarország számára, mivel a magyar központi költségvetési nincs összhangban bizonyos uniós szabályokkal. Ezek végrehajtásának ellenőrzésére egy delegáció érkezett Magyarországra és újra figyelmeztették a magyar kormányt, hogy október 15-ig hajtson végre változtatásokat a jövő évi költségvetésben.

Tudta? | A magyar korrupció – és az, hogy a pályázatok fő kezdeményezettjei a miniszterelnök szűk pátriájából kerül ki – csak 5-6 éve téma: korábban a lengyelek voltak a keleti veszedelem jelképei a vendégmunkások áramlása miatt.