2020. augusztus 15, szombat

Feloszlatta magát Mohács képviselő-testülete


Baranya - 2020. július 7.
szerző: SH

mohacs-varoshaza

A várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló fideszes Szekó József szeptember végén meghalt, a kormánypártnak pedig nem maradt ideje mást jelölni. Az egyetlen induló az MSZP-s Csorbai Ferenc maradt. Az alá felsorakozó testület nyolc kormánypárti és három ellenzéki képviselőből áll, akik most úgy döntöttek, hogy új választásokat akarnak.

A szocialista Csorbai ellen a város is elég egyértelműen fellépett, ugyanis a DK, a Jobbik, a Momentum és a Fidesz is visszalépésre szólította fel, de ő polgármestere akart lenni. Végül 1867 szavazatot kapott, míg több mint négyezren érvénytelenül szavaztak az urnák elé járult csaknem hatezer főből.

A feloszlásról szóló előterjesztéssel alig várták meg a járvány jelentette tiltás végét, most a fideszes Pávkovics Gábor alpolgármester nyújtotta be.

A helyi választási bizottság százhúsz napon belül dönt új választás kiírásáról, melynek a kitűzést követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie. Addig minden marad a régiben, azaz a testület irányít, döntéseinek végrehajtásáért továbbra is a polgármester lesz a felelős.

A 17 ezres Mohács az új választáson polgármester- és önkormányzati képviselő-jelöltekre is voksol majd, utóbbiak közül nyolcat közvetlenül, egyéni választókerületben választanak meg, míg három képviselő a kompenzációs listáról juthat be a testületbe.