2019. június 16, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Féltik a kalauzokat, rendőrt adnak melléjük


Itthon - 2018. június 9.
szerző: SH

vonat-intercity

A kalauzokat ért sorozatos támadások miatt egyes vonalakon bizonyos időszakokban a jegyvizsgálók párosan ellenőrzik a jegyeket, az este hat és reggel hat óra között egyedül dolgozók mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt állítanak.

A MÁV hangos utastájékoztató berendezéseken keresztül arra is felhívják a figyelmet, hogy a közfeladatot ellátó emberek elleni erőszak bűncselekmény.

Tavaly 87 alkalommal támadták meg a kalauzt – vagy ahogy ők hívják jegyvizsgálókat. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket vagy csúnyán beszéltek velük. Előfordult az is, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, lefogták őket vagy útjukat állták.

Az elkövetők nagy többsége menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70 százaléka a forgalmas budapesti elővárosi vasútvonalakon történt, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás, az esetek 36 százaléka. Tavaly 75 feljelentést tettek és egy bírósági ítélet született, a többi eljárás folyamatban van.

A MÁV közleményben arról számolt be, hogy a támadások megelőzéséért évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 8000-8500 vonatot pedig a Készenléti Rendőrség munkatársai kísérnek. Emellett már tesztelik a testkamerákat, de – folytatták – mivel nincs olyan testkamera a hazai piacon, amely megfelelne a műszaki paramétereknek, jogszabályoknak és adatvédelmi előírásoknak, elhúzódott a folyamat. A rendszer kísérleti jellegű kiterjesztése a budapesti agglomeráció egyes részein idén várható.