2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Felvételi 2019: gazdaságtudomány a legnépszerűbb szak


Itthon - 2019. április 4.
szerző: SH/MTI

egyetem

Összesen 112.034-en nyújtottak be jelentkezést a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban, ez a tavalyi hasonló érték 104 százaléka – közölte Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. A legnépszerűbb intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet csaknem 14 ezren jelöltek meg első helyen.

A felvételizők összesen 301.536 helyet jelöltek meg döntő többségében elektronikus úton, egy diák átlagosan 2,7-et a lehetséges 6-ból. A jelentkezők átlagéletkora 24 év, a legidősebb felvételiző 78 éves.

Alapképzésre 77.211, mesterképzésre 17.893, osztatlan képzésre 12 ezer, felsőoktatási szakképzésre 4.930 diák jelentkezett. Bár idén is nagyjából ugyanannyi az érettségiző, mint tavaly – körülbelül 63 ezer diák -, a felsőoktatásba most 4 ezerrel több a felvételiző.

Az alapképzésre jelentkezők száma csaknem 10 ezerrel magasabb, mint 2015-ben, és az osztatlan képzést is 2 ezerrel többen választották. A mesterképzésnél ugyanakkor évek óta folyamatos csökkenés tapasztalható: 4 esztendeje még 21 ezren akartak ezen a szinten továbbtanulni.

Állami ösztöndíjas képzést 97.312-en, önköltségest 14.722-en választottak.

A legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudományi, amit a felvételizők mintegy 19 százaléka választott. Ehhez hasonlóan a műszaki területre is valamivel nagyobb arányban jelentkeztek, mint tavaly: 13,8 helyett 14,1 százalékban. A pedagógusképzést 12,6 százalékkal magasabb arányban arányban választották, mint tavaly. Ezeket követi az informatika 10, az orvos- és egészségtudomány 9,1, majd a bölcsészettudomány 8,4 százalékkal.

A legnépszerűbb alapképzés a tavalyi évhez hasonlóan a gazdálkodási és menedzsment, amelyet idén még többen, 5149-en választottak. Ezt követi a mérnökinformatikus 3681 jelentkezéssel, majd az ápolás és betegellátás, az óvodapedagógus és a pszichológia jön a sorban.

 

A Corvinus kara a legnépszerűbb

A legtöbben a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán felvételiztek, amit a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kara, és a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara követett. A sorban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, majd a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar következik.