2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

FIFA: korrupció, pénzmosás, zsarolás és csalás a vád


2015. május 29.
szerző: SH

fifa

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) több magas rangú vezetőjét, köztük két alelnököt és több sportmarketing vezetőt vádolnak korrupcióval. Az FBI 2011 óta folytat nyomozást, ami kapcsán összesen 14 FIFA tagot, köztük kilenc vezetőt tartóztattak le az elmúlt napokban, de Sepp Blatter, a szövetség elnöke nincs köztük.

Az amerikai és a svájci hatóságok párhuzamosan végzett nyomozásával összefüggésben szerdán hat, a tisztújító kongresszusra érkező FIFA-vezetőt vittek el a hatóságok egy zürichi szállodából.

Az amerikai Igazságügy Minisztérium közleményt adott ki, mely szerint kétéves nyomozás eredményeként 47 pontot tartalmazó vádat fogalmaztak meg több, mint két évtizeden át tartó zsarolás, csalás és pénzmosás rendszerének működtetése miatt.

A svájci ügyészség ezzel egy időben közölte: a gyanúsítottak több mint 100 millió dollárnyi kenőpénzt fogadtak el egészen a kilencvenes évek óta. A jogszerűtlen juttatásokat a sporttal foglalkozó médiacégektől fogadták el, a különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogaiért cserébe. A FIFA ellen 2011 óta folytat nyomozást az FBI.

A FIFA kongresszusának napirendje változatlan: pénteken elnökséget választ, a jelenlegi, posztját öt ciklus óta betöltő Sepp Blatter továbbra is jelölt. A svájci hatóságok most azt vizsgálják, történt-e korrupció a 2018-as oroszországi, illetve a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság helyszínének kiválasztásánál. A FIFA szóvivője úgy véli: kizárt, hogy bárkitől is elvegyék a rendezés jogát.