2019. február 20, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Fokozott figyelemre van szükség az őzek násza miatt


2018. július 14.
szerző: SH

vadveszely-tabla

A következő egy hónapban fokozott figyelemre szólítja fel az autósokat az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mert az őzek násza alatt még inkább előfordulhat, hogy az állatok az utakra tévednek.

A hazánkban legelterjedtebb vad egyedszámát mintegy 360 ezerre becsülik. Az utakon évente elütött 5-6000 nagyvadból több mint 4000 balesetet őzek miatt jegyeznek, melyek balesetek legtöbbje a mostanihoz hasonló párzási időszakban történik.

Útjaink legtöbbje vadveszély táblával van teletűzdelve, ami annyit jelent, hogy az autósnak kellő körültekintéssel kell megválasztani a tempót, függetlenül a megengedett legnagyobb sebességtől. Ha ilyen szakaszon történik a baleset, könnyebben felróható, hogy bizony nem az útszáli bozótból leselkedő veszélyt figyelembe véve közlekedett.

Ha őzet lát az úton, a legkisebb kockázattal az jár és a legkevesebb kárt is azzal okozza, ha hirtelen fékez és elüti. Semmiképp se rántsa el hirtelen a kormányt, ne próbáljon nagyobb sebességnél áttérni a szembejövő sávba, ne hajtson le az útról! Ha megtörtént a baj, értesítse a rendőrséget.