2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Folyamatos feladatot jelent a gyalogos közlekedés biztonságosabbá tétele


Helyi hírek - 2018. augusztus 10.
szerző: SH

spar-gyalogatkelohely

A város számos pontján vizsgálta a városüzemeltetési csoport annak lehetőségét, hol és miként lehet kialakítani biztonságos gyalogátkelőhelyet. Mint Bacsa Levente ismertette, az egyik elsődleges szempontként vizsgált kialakult szokások nem mindenhol állíthatóak párhuzamba a szabályokkal és a kivitelezhető megoldásokkal.

A Pénzügyi és Városüzemeltetési Osztály vezetője ismertette: kijelölt gyalogátkelőhely létesítésének lehetőségét vizsgálták egyebek mellett a buszmegálló mögötti áruházak vonatkozásában, ahol a gyakorlat szerint a Spar autólejáróján vagy a buszmegálló Pennyvel szembeni behajtójánál közlekednek a gyalogosok, ám egyik helyen sincs mód zebra felfestésére. Az előbbinél az áruház oldalán, az utóbbinál a buszmegállóban nincs azt fogadó járda. Mint megjegyezte, olyan közelben lévő köztes területen, ahol annak használata nem életszerű, nincs értelme gyalogátkelőhelyet kijelölni.

Találtak viszont megoldást a kórház és a vele szemben lévő parkoló valamint gyógyszertár korábban többször is jogos igényként felmerülő összekötésére. A Magyar Közút kezelésében lévő útszakasz átkelőhelyének koncepciója készen áll, jelenleg tervezőt keresnek.

Az osztályvezető megjegyezte: gyalogátkelőhely kialakítása mérnöki feladat, egyebek mellett a Magyar Közút jóváhagyása, szakhatósági vélemények is szükségesek, de a közvilágítás rendszerével kapcsolatban is szigorú előírások vonatkoznak rá. Mint hozzátette, az önkormányzat hosszabb távon is törekedne arra, hogy a város gyalogosforgalmát biztosítottabbá tegye. Ez nem csak a kialakult szokások átvezetését jelenti az olyan gyakorlatba, mint az átkelőhelyek kialakítása, hanem az olyan intézkedéseket is, mely során a meglévőekre hívják fel az autósok figyelmét.

Ennek égisze alatt folytatódik az a program, amivel a baleseti gócpontokban helyeznek ki figyelmeztető lámpákat. Első példányait már az elmúlt hetekben felszerelték, de hasonló jelzés felbukkanására lehet számítani a közeljövőben a Szolgáltatóháznál, a Gyűdi úton és a Zombori utca átkelőhelyénél is.