2020. július 10, péntek

Lehet, hogy megkeresik – fontos adatot szolgáltathat a KSH-nak


Helyi hírek - 2020. február 3.
szerző: SH

csengokgombok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Siklóson is önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre, mely során munkaerő-felmérést végeznek és az utazási szokások után érdeklődnek.

Az összeírási munkát a Központi Statisztikai Hivatal megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ (Statek Kft.) végzi, munkatársaik minden esetben fényképes igazolvánnyal vannak ellátva.

Csak ahhoz a házhoz kopogtatnak be, amit előzőleg kijelöltek adatgyűjtésre. A kiválasztás Siklóson is – mint az ország többi pontján – a KSH népszámlálási adatállományának aktualizált változatából véletlenszerűen történik.

A kapott adatokat a KSH a hivatalos statisztikáról szóló törvény, valamint az Európai Parlament és a Tanács előírásának megfelelően bizalmasan kezelik, azokat más szervek, személyek részére nem adják át. Az eredményeket név és egyedi adatok nélkül, összesített statisztikai táblázatokban fogják közzétenni.

Mint a statisztikai hivatal munkatársa közölte lapunkkal, a kiválasztott siklósi háztartások két számlálásban vesznek részt. A munkaerő felmérése folyamatosan zajlik és évente országosan 144 ezer háztartást szólít meg. A legközelebb, április 1. és 28. között zajló, utazási szokásokat összeíró munka pedig negyedéves rendszerességgel készül – éves szinten 60 ezer háztartás megkérdezésével.

Ez a fajta munka azért fontos a statisztikai hivatalnak, mert csak az adatfelvételekből származó eredmények segítségével térképezhetőek fel a társadalom jellemzői.