2020. február 23, vasárnap

Gagarinnak és az olasz külügyminiszternek is főzött – életműdíjat kapott Hirdi Béla


Életmód - 2019. május 9.
szerző: SH

hirdi-bela-siklos-foto-kacsur-tamas-siklosihirek

A mesterszakács az elmúlt évtizedekben dolgozott a leghíresebb hazai és külföldi éttermekben, főzött például Gagarinnak, Marina Vladynak, a Juventus és a Manchester csapatának. Megfordult nála Losonczi Pál és a világ több vezető politikusa, de rendszeres vendége volt Latabár Kálmán is. Ötvenhat év munkásságáért életműdíjat kapott Hirdi Béla.

A magyar gasztronómiáért végzett több évtizedes áldozatos munkája elismeréséül a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetsége életműdíjat adományozott a siklósi mesterszakácsnak, Hirdi Bélának.

Szakmáját a hatvanas években, az akkori Olimpia étteremben kezdte Pécsen, együtt végzett például számos nagykövet későbbi séfjével és Gullner Gyulával is, az InterConintental későbbi konyhafőnökével. Az uránvárosi étterem akkor a Nádor szálló után a legrangosabb helynek számított. Ott töltött tanulóévei után a 1969 novemberétől a harkányi Napsugár szálló séfje lett, ahol harminc éven át tevékenykedett. A siklósi vár fénykorát élő éttermének élére a kilencvenes évek végén érkezett, majd a beremendi cementgyár hat-hétszáz dolgozóját látta napi szinten el.

A mesterszakácsi oklevelét a tradícióknak megfelelően a balatonfüredi Hotel Annabellában vette át 1978-ban, miközben számos hazai és nemzetközi versenyen vett részt. Németországtól  Jugoszlávián ár Finnországig számos külföldi étteremben dolgozott, de munkássága során megfordult olyan híres hazai konyhákban is, mint a Royal, vagy a Mátyás Pince. Ő vitte a Váci utca akkor nyíló Tavernájába a Baranyai napokat, ahol térségünk konyháját mutatta be.

Munkásságából Hirdi Béla a siklósi várat és a Harkányban, valamint Budapesten töltött éveit idézi legszívesebben fel. Első nyugdíjas éveiben Harkányban vitte egy családi vállalkozás vendéglőjét, ma a család, horgászat és a sport teszi ki mindennapjait, de mint mondja, otthon csakis ő főz.