2020. július 8, szerda

Gazdasági mentőcsomagot és segélyalapot jelentett be Riegl Gábor


Helyi hírek - 2020. március 26.
szerző: SH

sikloszaszlo

Segélyalapot hoz létre az önkormányzat, nem zárják be a nyílt területen lévő élelmiszert árusító helyeket – egyebek mellett ezekről és egy gazdasági mentőcsomagról számolt be Riegl Gábor. 

Mint Siklós polgármestere ismertette, védőfelszerelések tekintetében gondoskodtak a megfelelő mennyiségről, és zajlik az idősek ellátása is.

Hétfőtől az önkéntesek – első körben tizenöten – kapcsolódnak be a szociális ellátás feladataiba, jelenleg 32 fő jelezte, hogy segítségükre tud lenni. A mostani feladatellátáshoz ez elegendő, de várják további önkéntesek jelentkezését – jegyezte meg Riegl Gábor.

Jelenleg már csak egy, a Dózsa György úti óvodában biztosítják gyermekeknek a felügyeletet – emlékeztetett, hozzátéve: 7 óvodai és 4 bölcsődei ellátott gyermek van.

Korábbiakban már lezárták a piaccsarnokot, míg a szabadtéri árusító helyeket az Agrárminisztérium szakembereivel való egyeztetést követően a polgármester azt a döntést hozta, hogy az élelmiszer-ellátás zavartalanságának biztosítása érdekében nem zárják ezeket a helyeket le.

Azokat a felületeket, ahol az emberek mai napig is csoportosan megjelennek, a közterület-felügyelők és a parkolóőrök négy fővel – két párban – ellenőrzik. Ezek alkalmával védőeszközt is osztanak – természetesen korlátozott számmal.

Azon zárva tartó üzleteknek, melyek helyisége önkormányzati tulajdonban van, április elsejétől a veszélyhelyzet visszavonását követő 15. napig nem kell bérleti díjat fizetniük. Ezt a mentességet kiterjesztik a piacsarnok bérlőire és azokra a közterület-használati díjakra is, akik korlátozás alatt működnek, vagy kénytelenek bezárni. Ugyanezen időtartamban nem él az önkormányzat az inkasszálás adta lehetőségekkel sem.

A Városgondokság a korábban beszerzett eszközökkel és anyagokkal végzi a gyakran látogatott helyszínek fertőtlenítését – így a közterületi bútorok és a buszmegállók felületén is.

Egymillió forinttal létrehoztak egy jövő héttől élő vírusvédelmi segélyalapot, melynek részelteiről hamarosan tájékoztatást adnak.

Kitért arra is, hogy hatóságilag elrendelt házi karanténban 15 személy van a csütörtöki adatok alapján.

Siklós polgármestere a hétvégén várható kedvező időjárásra mutatva arra hívja fel a figyelmet: tartózkodjunk a személyes találkozásoktól, aki teheti, maradjon otthon.