2020. június 5, péntek

Gyilkosságok: Gyárfás és Portik is vádlott


Itthon - 2019. augusztus 2.
szerző: SH/MTI

Portik a négy áldozattal járó  Boros "Óriás" Tamás elleni Aranykéz utcai robbantásnak is felbujtója volt.
Portik a négy áldozattal járó Boros "Óriás" Tamás elleni Aranykéz utcai robbantásnak is felbujtója volt.

Vádat emelt Fenyő János megölése ügyében Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt a Fővárosi Főügyészség.

Gyárfás Tamás és Fenyő János az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt. A két férfi között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyőt, és 1997 szeptemberében megbízott egy az éjszakai életből közismert személyt, aki 12 millió forintért vállalta Fenyő János megölését. Az átvett 6 millió forint előleget, de nem teljesítette a megbízást. Gyárfás Tamás ezután bízta meg Fenyő János megölésével Portik Tamást, akit 1994 óta ismert.

A vád szerint Portik Tamás a megbízást elfogadta, és rávette az azóta már emiatt jogerősen elítélt Jozef Rohácot Fenyő megölésére.

Jozef Rohác 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó Fenyő Jánoshoz lépett, és egy géppisztollyal kivégezte.

A Fővárosi Főügyészség Gyárfás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

 

Portik számláján más is van

Felbujtóként, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a héten Portik Tamással szemben is az 1996-os ügetői merénylet ügyében a Fővárosi Főügyészség.

Az 51 éves Portik az 1990-es évek közepétől egy olyan, mintegy 15-20 emberből álló csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított és a tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. A férfi megölette egy riválisát, ami miatt nyomozás indult, és ebben tanúként hallgattak ki egy az ügetőn hajtóként dolgozó férfit.

A hajtóként dolgozó sértettre 1996. november 13-án este az ügetőn négy lövést adtak le és három golyó el is találta. Az életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg. A vádirat szerint Portik azért akarta megöletni a férfit, mert tudomást szerzett arról, hogy az terhelő adatot közölt róla a rendőrséggel.

Portik végül 1996 novemberének elején utasítást adott Tanyi Györgynek arra, hogy végezzen a hajtóval. A megbízott az akcióba bevonta öt társát – köztük a testvéreit – és beszerzett egy puskát is. A fegyvert a pályával határos Fiumei úti temetőben rejtette el, majd végre is hajtotta a gyilkossági kísérletet.

Portik most az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság ügyében már jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti, legkorábban 10 év múlva szabadulhatna.