9454. május 21, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Gyufából épített kastélyok mutatkoznak be Siklóson


Életmód - 2018. szeptember 21.
szerző: SH

gyufakiall189-9

Tizenöt év precíz, minden részletre kiterjedő munkássága látható abban a tucatnyi, szemet gyönyörködtető makettben, melyek csütörtökön nyílt tárlatának a könyvtár galériája ad otthont.

Szűcs Pál nyugalmazott rendőr alezredes mindennapjainak jelentős részét teszi ki az építés, a több tízezer elemből álló kastélyok közül nem egy éveken keresztül, napi 5-6 munkaórát igénybe véve készült el.

Az épületek nem a képzelet szüleményei, a méretarányos maketteknek valódi kastélyok álltak modellt. Az asztalon tervrajzok nélkül öltöttek formát, mely során a művész több ezer, általa tematikusan készített fényképre és az arányok ismeretére hagyatkozott. A fotók alapján születtek meg egymás után a falak, tornyok, kémények, de még a címer bojtjai is, mindez pedig formára reszelt gyufaszálak, fogpiszkálók felhasználásával.

Szűcs Pálnak nem csak a külcsíny fontos. Az épületek belseje is aprólékosan ki van dolgozva, áthidalók, csigalépcsők, oszlopok és díszítéseik, sőt, még a képek felhelyezésére is gondja volt az alkotónak, hogy az elkészült mű a lehető legnagyobb hűséggel adja vissza az eredeti látványt.

A kiállítás október 11-ig díjmentesen látogatható.