2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Ha jól vigyáz értékeire, az ünnepek is kellemesebben telnek


Életmód - 2018. december 7.
szerző: SH

angyalka

Az év utolsó hetei az ünnepekre való készülődés jegyében zajlanak. A karácsony közeledtével egyre nagyobb lesz a forgalom az üzletekben, piacokon, bevásárló központokban, ám a vásárlás során sokan megfeledkeznek arról, hogy vigyázzanak értékeikre – figyelmeztet a Siklósi Rendőrkapitányság.

A rendőrség ajánlásokat is tesz annak érdekében, hogy az ünnepek valóban örömmel teljenek, ne pedig bosszúsággal.

      Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, piacokon történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során! Ajánlott a válltáskát behúzott zsebekkel magunk előtt tartani! Táskájában ne rakja más számára látható, könnyen hozzáférhető helyre pénztárcáját, okmányait, mobiltelefonját. NE adjon esélyt a zsebtolvajoknak!

      Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!

      ATM automatánál történő pénzfelvételkor PIN kódját csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mögött senki. Ha felvette a pénzt, azonnal helyezze el pénztárcájában, majd a tárcát táskájában! Bankkártyája PIN kódját soha ne tartsa a kártya közelében!

      Az ünnepek alatti nagy rohanások során sokan figyelmetlenül, járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefont, táskát, pénztárcát). A gépjármű utastérben semmit se hagyjon elől, az értéktelennek tűnő tárgyak az elkövető felé nézve értéket képviselhetnek!

      Minden esetben zárja le autóját, ablakait soha ne hagyja lehúzott állapotban! A nyitott autóban hagyott érték veszélyben van.

      A hideg idő beálltával egyre többen rendelnek tűzifát otthonuk melegének biztosításához. Sok csaló a megrendelt mennyiség tizedét szállítja ki a gyanútlan vásárlóinak. Csak megbízható árustól rendeljenek tűzifát, illetve a szállítás napján kérjen segítséget családtagjaitól, vagy hozzáértő személytől, hogy ne váljon csalás áldozatává!

      A téli szezon hazánkban a disznóvágások időszaka. Ilyenkor sok helyen megtelnek a füstölők, kamrák. Ezzel egy időben megjelennek azon személyek is, akik a füstölőkben található élelmiszerekre specializálódnak. Kérjük, fordítson kellő figyelmet lakókörnyezetére, és zárja megfelelően az ingatlanán található épületeket!

Amennyiben mégis bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává válik vagy felvilágosítást szeretne kérni, az ünnepi időszakban is keresse a közterületen szolgálatot ellátó rendőröket vagy tárcsázza az ingyenesen hívható 107 vagy 112-es segélyhívó telefonszámokat!

 

Hasznos tanácsok gépkocsivezetőknek is

Fontos, hogy mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezesse gépjárművét, próbáljon meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra.

A télies útviszonyok között a járművel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására! A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota.

A legfontosabb, amit megtehet, hogy amint a hőmérséklet +7 Celsius-fok alá süllyed, téli abroncsot használ. A nyári gumiabroncsok ennél hidegebb időben nem biztosítanak megfelelő tapadást.

Tartsa be a látni és látszani elvet! A rossz látási viszonyok közepette kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására is! Ugyanilyen fontos, hogy a szélvédők tisztántartására szolgáló berendezések üzembiztosan működjenek! Indulás előtt alaposan takarítsa le a szélvédőket! A téli közlekedés kapcsán ezért fontos kellék lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A téli időszak a gyalogosok közlekedésére is veszélyt jelenthet. A csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.

 

Karácsonykor és Szilveszterkor is zéró tolerancia van!

Egész évben sokan ülnek ittas vagy bódult állapotban volán mögé, az ünnepek során azonban tovább nő az ittas gépjárművezetők száma az utakon, akik veszélyt jelentenek a közlekedés biztonságára, és más személyek testi épségére. A sokszor súlyos következményekkel járó tragédiák egy részét ittas sofőrök okozzák. Az ünnepek alatt se üljön a volán mögé, ha alkohol tartalmú italt fogyasztott!

A Siklósi Rendőrkapitányság békés, boldog ünnepeket kíván!