9175. május 21, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Három hónapjuk van az italautomaták üzemeltetőinek


Gazdaság - 2018. március 22.
szerző: SH

automataermes

Az adóhivatal több mint 23 ezer üzembehelyezési kódot adott ki, 700 vállalkozó 4500 italautomatájába pedig már be is szerelték a felügyeleti egységet, ami a NAV felé szolgáltat naprakész adatokat annak forgalmáról.

Az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak július 1-ig kell beszereltetniük az úgynevezett automata felügyeleti egységet, amelynek segítségével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomon tudja követni az automaták forgalmát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az automata üzemeltetője az új, online rendszernek köszönhetőn a bevételek alakulása mellett arról is értesül azonnal, ha egy termékből már csak néhány darab van az automatában. A kormány a vállalkozásokat 120 ezer forinttal támogatja az automata felügyeleti egységek beszerzésekor. Az automaták adóhivatali bekötése egyedülálló az Európai Unióban, ugyanis a bevétel eltitkolása szinte minden uniós tagállamban gondot okoz, ezért a tárca szerint érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar innovatív megoldás iránt- olvasható az NGM közleményében.