2019. január 17, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Háromnapos forgatagot hoz a Várfesztivál


2017. június 9.
szerző: SH

var-zaszlo

Július 14. és 16. között három napon keresztül tisztelgünk a siklósi vár 1507-es ostroma előtt. A lovagi tornákat, párbajokat és várostromot hazai és külföldi hagyományőrző lovagrendek elevenítik fel a Siklósi Várfesztivál keretein belül.

A vár előtt egy középkori tábor mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, de a várudvar megannyi tusát sem csak távolról csodálhatjuk, interaktív programok segítségével a kor mindennapjait is át is élhetjük. Mint Szentgyörgyváry Péter elárulta, a fesztivált a postától induló felvonulás nyitja, melyen apródok felvezetésével lovasok, zászlóforgatók, lovagok, szekerek és hintók is bevonulnak a várba. A fesztiválon az elmaradhatatlan udvari bűvész mellett a Langaléta Garabonciások és a Grimm-Busz Színház műsora is látható lesz.

A karszalaggal rendelkezők szombat este vissza is mehetnek a várba, ahol a tűzzsonglőr bemutató előtt és után várbál szórakoztatja a közönséget. Mindezek mellett vásári forgatag, címerrajzolás, fegyver- és páncélmustra, trubadúrok, csatajelenetek is várja az érdeklődőket.

Ugyan a Várfesztivál hagyományosan a középkort dolgozza fel, a várkapitány kitért rá, augusztusban egy tematikus programsorozatot is tartanak a várkertben. A Történelmi korok fesztiválja a római kortól a második világháborúig öleli át a történelem egy szélesebb szeletét.