2020. február 17, hétfő

Használni kívánt és nem fényleni


Életmód - 2017. június 8.
szerző: SH

batthyanykazmeremlek

Batthyány Kázmér mintegy hatezer népfelkelőt mozgósított, köztük egy önkéntes honvéd zászlóaljt is, amikor a déli határon túlról hír érkezett: Horvátországban fegyveres ellenállás szervezkedik ellenünk – emlékezett Balázs Csaba a keddi ünnepségen.

Harminc évvel ezelőtt a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör közbenjárásának köszönhetően gróf Batthyány Kázmér maradványai hazakerültek a párizsi emigrációból. Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Szemere-kormányának külügyminisztere 1987. június 6-a óta magyar földben, a siklósi vár kápolnájában nyugszik.

A harminc éves megemlékezésen Balázs Csaba elnök kiemelte: Batthyány Kázmér levelére Siklós a vár fegyvereit és ágyúit is felajánlotta továbbá 35 nemzetőrt képeztek ki tüzérségi feladatokra. A haza védelmének megszervezése során Batthyány felmérte a Dráva vonalának szerepét, valamint az eszéki vár stratégiai fontosságát is, amit 1848 október 22-én bevett és biztosított a magyar kormány számára.

Munkásságát méltatva Balázs Csaba rámutatott: Batthyány tudta, hogy országunkat a nyugat-európai hatalmakkal el kell ismertetni, ezért egy széleskörű diplomáciai offenzívába kezdett, mely során még az akkor kibontakozó Egyesült Államokkal is kereste a kapcsolatot. Tette ezt feladataként, a hazáját szolgálva, nem pedig a nagy nyilvánosság előtt. Az intervenció következtében nem tehetett mást, mint emigrációba kényszerült. A bécsi levéltári kutatások során kiderült, több alkalommal szeretett volna hazatérni, amire Ferenc József uralkodót is kérte annak ellenére, itthon börtön várt volna rá. 1854 júliusában Párizsban halt meg.

Temetésén Szemere Bertalan méltatta: használni kívánt és nem fényleni.