2020. július 10, péntek

Hatszázmilliárdot osztottak szét a a népesedés jegyében


Gazdaság - 2020. január 27.
szerző: SH

gyerekszoba

Eddig 600 milliárd forintot osztott szét az állam a családvédelmi akcióterv keretében – jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, hogy július óta több mint százezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. Novák Katalin tájékoztatása szerint a babaváró támogatásra mintegy 64 ezer, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására mintegy 24 ezer kérelem érkezett, a használt lakás vásárlására és a kétgyermekesekre kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető hitelt pedig több mint hatezren igényelték.

Bővülnek a bölcsődei férőhelyek, és januárban hatályba lépett a négygyermekes anyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is, ezzel a családvédelmi akcióterv minden pontja elindult.

A családok jelzáloghitel-tartozását a második gyermek születésekor egy, a harmadik gyermek érkezésekor négy, minden további gyermek születésekor újabb egy-egy millióval csökkenti az állam. A hitelelengedés lehetőségétől azonban azok a családok sem esnek el, amelyekben már vannak gyerekek, így például ha egy kétgyermekes családba születik a harmadik, illetve egy háromgyerekesbe a negyedik, akkor is négymillió forintos elengedést kaphatnak a családok – hívta fel a figyelmet Novák Katalin.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az idei költségvetésben több mint 2200 milliárd forintot – két és félszer többet – fordít a kormány a családok támogatására, mint 2010-ben.