2020. október 20, kedd

Hatvan év után ismét feltárják a mohácsi tömegsírokat


Tudomány - 2020. augusztus 17.
szerző: SH

mhcsfeltarasregesz

Antropológusok és régészek közreműködésével a kezdődött meg a héten a mohácsi emlékhely öt tömegsírja közül az egyik feltárása és tudományos vizsgálata.

A korábban megtalált, a mohácsi csatával kapcsolatos tömegsírok feltárását, illetve részleges régészeti vizsgálatát a régész és antropológus szakemberek 1960-ban és 1976-ban már elvégezték. A csontok akkor konzerválásra és visszatemetésre kerültek azzal a céllal, hogy később egy újabb feltárással részletes vizsgálatot végeznek rajtuk.

A régészeti feltárás magába foglalja a tömegsír felnyitását, a csontvázak különválasztását, osztályozását, antropológiai morfológiai vizsgálatát, valamint a régészeti leletmentést. Céljai közt szerepel, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében – a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva – mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

A feltárás során az Emlékhely továbbra is fogad látogatókat, a jelen lévő régész szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket a munkálatokról.