2625. február 18, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Hatvanmilliót fordíthatnak a felmelegedés által veszélyeztetett kulturális örökségekre


2018. február 13.
szerző: SH

szoborregi

Miként kulturális örökségünk Magyarország múltjának és jelenének pótolhatatlan, egyedi és meg nem újítható forrása, úgy Baranya megyének is megvan a maga egyedi öröksége, melynek megóvása, védelme, fenntartható használata generációink feladata.

A globális felmelegedés során végbement változások és az emberi tevékenységek hatásai révén számos kulturális érték szembesült az idő és a természet pusztításával, és majdnem minden értékünk védelemre szorul, mert minden múltbéli elpusztult dolog értékes tudás elveszítését jelenti. A ProteCHt2save elnevezésű projekt célja kulturális örökségeink természeti katasztrófák elleni védelmének kialakítása.

A 7 különböző országból származó 10 tagú partnerség célja a közszféra szereplőinek együttműködése révén, a természet okozta kockázatok csökkentése, ideértve a megelőzést, valamint a kulturális örökségeket érintő károk helyreállítását is. Elsősorban leírásokkal, térképekkel, kísérleti helyszínen történő teszteléssel, döntéstámogató eszközökkel, valamint gyakorlati kézikönyvekkel igyekszik elérni kulturális örökségünk fenntartható használatát.

A 2017. július elsejével induló projekt partner találkozóját ez év január 24-25. között rendezték meg az ausztriai Krems városában, amelyen a Baranya Megyei Önkormányzat két munkatársa vett részt. A találkozón a projekttel kapcsolatos feladatok átbeszélésén túlmenően a Göttweig-i apátság kulturális örökségeit kimenekítő gyakorlat került bemutatásra.

Az Interreg Central Europe Program keretében megvalósuló, közel 700 millió forint költségvetésű, 85 százalékos ERFA támogatású projektből Baranya megye és szakmai partnerei 60 millió forintot használhatnak fel. A program 2020. június 30-án zárul. A következő találkozóra 2018. szeptemberben, egy katasztrófavédelmi témakörben megrendezendő konferencia keretében, Pécsen kerül sor.