2020. szeptember 23, szerda

Hiába tiltakoznak az államosítás ellen Abaligeten


Baranya - 2020. február 4.
szerző: SH

iskolajelentkezo

Egy baranyai kistelepülés 2020-ban azért küzd, hogy egyházi fenntartásban maradhasson az iskolája. Az abaligeti iskola anyagilag, jogilag rendben van, szakmailag elismert, a szellemisége pedig valóban keresztény: olyan gyerekekkel is törődik, akik a nagylétszámú iskolákban nem lennének a helyükön.

A Szent Mária Magdolna Általános Iskola jelenlegi fenntartója, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola nem akarja tovább üzemeltetni az intézményt, ezért az érdekeltek – önkormányzat, szülők, tanárok – megkérdezése nélkül úgy döntött, hogy az iskolát a tankerületnek adja át. Pedig volna egyházi fenntartó, amelyik szívesen átvenné. a Premontrei Női Kanonokrend ugyanis erről írásos szándéknyilatkozatot is készített.

Az egyházi fenntartó kezében ilyen kis létszám mellett is fennmaradhatna a nyolcosztályos oktatás, az iskolai hitélet, a más településről iskolába járó, egyéni bánásmódot igénylő tanulók oktatása. Az állami fenntartó mindezt nem tudná biztosítani – véli az Abaligetért Egyesület. Leszögezik: az iskola törvényesen működik, és gazdaságilag kiegyensúlyozott helyzetben van, nem értik, miért nem az egyházi fenntartónak adták át az iskolát, miért nem folytatták le a Köznevelési törvényben előírt egyeztetéseket, és miért titkolták el a szenátusi ülésen a szenátus tagjai elől a nővérek átvételi szándékát.