2020. április 8, szerda

Hidrogénhajtású személyszállító drónt mutattak be Kecskemét mellett


Tudomány - 2020. január 23.
szerző: SH/MTI

A Genevation Aircraft hidrogéncella-meghajtású, fejlesztés alatt álló drónja. Fotó: Ujvári Sándor, MTI
A Genevation Aircraft hidrogéncella-meghajtású, fejlesztés alatt álló drónja. Fotó: Ujvári Sándor, MTI

Bemutatták a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar-amerikai együttműködésben fejlesztett légi járművet a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson szerdán.

Az amerikai Alaka’i Technologies Inc. a Valor Hungariae Zrt.-t választotta Európában őket a Skai, a világ első hidrogén meghajtású légijármű fejlesztési partnerének. A Genevation munkája már elindult, négy hónapja dolgoznak aktívan a fejlesztésen.

A bemutatón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a jakabszállási repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hidrogéngazdaság a klímavédelem egyik alapja.

A miniszter emlékeztetett, a bemutatott energetikai és klímastratégiában önálló fejezetként szerepel a magyar hidrogéngazdaság fejlesztése, hiszen várhatóan a mesterséges intelligencia, az ipar 4.0 és az 5G technológiai platform mellé hamarosan fel fog sorakozni egy negyedik is, ami alapvetően a hidrogéngazdaság platformját fogja jelenteni. Az autóipar továbbra is a magyar gazdaság zászlóshajója, de az elmúlt évek beruházásainak, jogszabályi és szakmai döntéseinek hatására a repülőgépipar erőteljes fejlődésnek indult.