2019. október 14, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Hivatalosan is vége a migrációs válságnak


Nagyvilág - 2019. június 24.
szerző: SH

beremend-kapu

Már tavaly is megfelelt a menedékkérelmek száma a menekültválság 2015-ös kezdete előtti szintnek, a Frontex pedig már januárban jelezte, hogy 2015-höz képest 92 százalékkal visszaesett az Európába irányuló migráció.

Három éven át tartó csökkenés után már tavaly is megfelelt az Európai Unióban benyújtott menedékkérelmek száma a migrációs válság 2015-ös kezdete előtti szintnek – derül ki az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal ma közzétett éves jelentéséből. Mint jelezték, 2018-ban 666.480-an kértek nemzetközi védelmet az EU huszonnyolc tagállamában és Izlandon, Norvégiában valamint Svájcban, ami 10 százalékos csökkenés a 44 százalékos visszaesést jelentő megelőző évhez képest. Ez a szám megfelel a 2015-ös menekültáradat előtti szintnek, így a migrációs válság hivatalosan is megszűnt.

Az európai helyzettől függetlenül a magyar határvonalakon továbbra is harcolnak a heti szinten érkező összesen is alig két tucat külföldivel, egynapnyi munka után átpasszolva őket a horvát hatóságoknak, hogy aztán a rejtély ködébe veszve folytathassa útját a fejlettebb nyugati országok felé.

A határ baranyai szakaszán havi néhány migránst kapnak csak el, bár a rendőrség kitart a kormányfő álláspontja mellett, miszerint igenis nagy nyomás nehezedik rájuk. A hatóságok akkor ereszkedtek térdre és hatotta át őket a politikai célokat szolgáló üzenet, amikor a Népszava azt írta, hogy nem létező migránsinvánzióra Patyomkin-védelem a válasz a határszélen.