2020. június 6, szombat

Hétfőn még egy lazítási hullám érkezik


Itthon - 2020. május 17.
szerző: SH

etterembent

A kihirdetett veszélyhelyzet és különleges jogrend továbbra is fennáll, de a tiltások jelentős része megszűnik hétfőtől illetve június első napjától. Az enyhítések első körben a vidéken, majd a hónap közepétől a fővárosban is érezhetőek lesznek.

A héten a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a másfél méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat továbbra is fenntartják az egész országban.

Május 18-tól megnyithatják a vendéglátóhelyek belső helyiségeiket, de az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is – nekik azonban nem kötelező azt viselni.

Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok, a szállodák és a panziók pedig fogadhatnak vendégeket – ismertette Gulyás.

A most érvényben lévő tiltások, korlátozó szabályok vasárnap éjfélig hatályosak, így egyebek mellett nem szabad nagyobb rendezvényt sem tartani, de június 1-től kétszáz főig megrendezhetők lesznek az esküvők és lakodalmak, de a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani. A kormány arról is döntött, hogy a napközis gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani, az ottalvós táborokról hónap végén döntenek.

Június 2-ig egészen biztos, hogy nem lesz hagyományos iskolai oktatás Magyarországon.

Gulyás Gergely kijelentette azt is, ha nem változik meg alapvetően a helyzet, akkor június vége felé a rendkívüli veszélyhelyzeti felhatalmazást a kormány vissza tudja adni.