2020. június 6, szombat

Horvátországban és Szlovéniában is enyhítenek


Nagyvilág - 2020. május 12.
szerző: SH/MTI

horvatzaszlok

Horvátországban elkezdődött a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldásának harmadik szakasza, Szlovéniában kinyitottak a fogorvosi rendelők, és újraindult a közösségi közlekedés.

Horvátországban szigorú óvintézkedések mellett hétfőn kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá a felsőoktatási intézmények, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. Hétfőtől feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat, valamint visszaállították a távolsági közösségi közlekedést. Május közepétől engedélyeznek minden szabadtéri sporttevékenységet, valamint kinyithatnak az edzőtermek, megkezdhetik működésüket a színházak, koncerttermek és mozik, valamint kinyithatnak az uszodák is.

A korlátozások feloldása alól egyedül Brac szigete kivétel, ahol a múlt hét végén járványgóc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantént rendeltek el, és tömeges tesztelésnek vetették alá a lakosokat. Ott péntek óta 41 új fertőzöttet diagnosztizáltak a szigeten.

A szomszédos Szlovéniában még nem indul ugyan újra az egészségügyi ellátás, de hétfőtől újranyithattak a fogorvosi rendelők, és visszaállították a távolsági és városi tömegközlekedést. A válságkabinet bejelentette: a héten újraindíthatják a nemzetközi repülőforgalmat is. Várhatóan hónap közepén kinyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

Hazánkban szerdán várható döntés arról, hogy enyhítik-e a már csak Budapestet és Pest megyét érintő nagyfokú korlátozásokat.