2020. július 13, hétfő

Huszonöt évre vinnék a Távhőt


Gyorshír - 2017. február 4.
szerző: SH

tavho-tabla

A siklósi Fidesz frakció a testület szándéknyilatkozatát kéri a városi távhőszolgáltatással összefüggő pályázat kiírásával kapcsolatban – derül ki egy, az önkormányzat számára is megküldött előterjesztésből.

A pályázat célja a geotermikus energia hasznosítása a pályázati források lehetőség szerinti kihasználásával. Az előterjesztés a következő testületi ülésen kerülhet a városvezetők elé, amikor arról döntenének, hogy egy pályázat kiírására adnak megbízást a távfűtési rendszer korszerűsítésére.

A tenderrel azt céloznák meg, hogy geotermikus hőtermelő rendszer kerüljön kialakításra és a távhőszolgáltatás 25 évre átadott üzemeltetése mellett annak díja lehetőség szerint 20 százalékkal csökkenjen.

A negyed évszázad alatt a pályázat leendő nyertese kizárólagos koncessziós jogot kapna a távhőrendszer üzemeltetésére.

A városvezetők dolga nem könnyű: amellett, hogy garanciát kell találni a díjak hosszútávú csökkentésére, az üzemeltetési jog miatt kieső bevételek sem nyirbálhatják meg a város egyébként is szűkös költségvetését.

Az előterjesztéssel kapcsolatban Mojzes Tamás, a frakció vezetője elmondta: azért fordult a kéréssel a testülethez, mert Tiffán Zsolt országgyűlési képviselővel egyetemben elkötelezettek a környezetvédelem olyan stratégiai vonatkozásában, mint a megújuló energiaforrások hasznosítása. Mint ismertette, a pályázat másfél milliárd forint nagyságrendű.

A projekt tervezett vezetője tárgyalt a polgármesterrel, de konkrétumok csak a testületi döntés után születnek.