2019. augusztus 18, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Idén is elkezdődött


Nagyvilág - 2018. február 8.
szerző: SH

oramutatok

Az Európai Parlament képviselői az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték a csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban.

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte.

Számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve – állítják. Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.

A 2001-ben hatályba lépett jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv harmonizált időpontot ír elő a nyári időszámítás kezdetét és végét illetően az egész unióra vonatkozóan azzal a céllal, hogy segítse a belső piac hatékony működését.

Az órákat március utolsó vasárnapján – idén 25-én – állítjuk át nyári időszámításra, azaz 2-ről 3 órára. Hazánkban a Jobbik korábban már rugózott a témán, amikor egy Európában teljesen sajátos időzónát állított volna be.