2020. április 2, csütörtök

Így tervezze a kerti munkát – tíz alkalommal viszik el a zöldet


Helyi hírek - 2020. február 14.
szerző: SH

rozsa-metszes-kert

Tavasztól őszig szinte folyamatosak a kerti munkák, ilyenkor a levágott ágak, fű, az összeszedett lomb kirakása vagy elszállítása is problémaként vetődhet fel.

A nem időben vagy szabálytalanul kihelyezett zöldhulladék nem csak a városképet rontja, hanem a Városgondnokság szervezett munkavégzésének rendjét is felborítja – már ha fel tudja, mert sok ütemezett munkát nem lehet félbeszakítani, így aztán az ág vagy levélkupac hetekig is az utcasarkon díszeleghet.

A korábbi években a körzetekre osztott szállítás megszűnt, helyette az egész városra érvényes, előre meghatározott szállítási időpontok lettek kijelölve. Ez áprilistól decemberig havonta, tíz tervezett etapot jelent, rendre szerdánként. Az ütemterv szerint a zöldhulladék

      április 22-én,

      május 6-án,

      június 3-án,

      július elsején,

      augusztus 26-án,

      szeptember 23-án,

      október 7-én,

      október 21-én,

      november 26-án, utoljára pedig

      december 9-én kerül elszállítására.

 

Ha nem jó, ottmarad

Komolyan kell venni a szigort, mivel a szabálytalanul kirakott zöldhulladékot otthagyják. Hogy ezt elkerülje, olyan egyszerű szabályt kell betartani, hogy

      a legfeljebb 5 centiméternyi ágakat maximum 1 méter hosszon kévébe kötve,

      a levágott füvet vagy leveleket műanyag zsákban összegyűjtve,

      kommunális hulladékkal nem keverve

kell a kuka mellé rakni a szállítás napján 6 óráig. Továbbra is elérhetőek a lombgyűjtő ketrecek, melyekbe szintén tilos kommunális hulladékot tenni. Az, aki csak kevés zöldtől akar megválni, kis fekete nejlonzsákban a kukába is berakhatja azt, nagyobb mennyiség házi feldolgozására pedig ott a korábban kiosztott komposztláda.

 

Akkor is díjmentes, ha végképp nem tudunk várni

A Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás koordinálásában üzemelő hulladékudvarba is be lehet szállítani a zöldhulladékot, ahol díjmentesen vesznek át belőle napi 200 kilót, évente összesen pedig 800 kilogrammot. Ezt csütörtökön 10 és 16, valamint minden hónap harmadik szombatján 7:30 és 11:30 között lehet megtenni lakcímkártya és a szemétszállítási díj befizetését igazoló csekk vagy kivonat ellenében.