2020. augusztus 10, hétfő

Index: a sikertelen zsarolás miatt rúgták ki a főszerkesztőt


Itthon - 2020. július 23.
szerző: SH

ceruzatorott

Bodolai László, az Indexet kiadó Index.hu Zrt. vezérigazgatója szerdán megszüntette Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyát. Ez a döntés számunkra elfogadhatatlan – írja a függetlenségét féltő lap.

Az egyik utolsó, országos független lapnál akkor kezdődtek baljós folyamatok, miután belengettek egy kiszervezési folyamatot. Ekkor a szerkesztőség nyíltan jelezte, hogy veszélyben érzik független működésüket.

A száz szerkesztő és újságíró aláírásával jegyzett levélhez hozzáteszik: évek óta hangoztatják, hogy két dolgot tartanak az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült.

Leszögezik: Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged Bodolai zsarolásának, amivel a függetlenségi barométer visszaállítását akarta elérni. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudják másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.