2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Ingyenessé tehetik a zöldrendszámos autók parkolását


2018. február 23.
szerző: SH

zoldrendszamdarabka

Ingyenessé tenné a zöld rendszámos autók számára a siklósi parkolást Virág László. A képviselő és a jogi bizottság elnöke erről napirenden szereplő döntés nélkül azon az ülésen beszélt, ahol volt frakciótársa a parkolás eltörlését vetette fel.

Zöld rendszámot az teljesen elektromos vagy környezetkímélő, hibrid autó kaphat, ami legalább 25 kilométert meg tud tenni elektromos motorral, emisszió nélkül. Ezek az autók a régióban nem hogy gyakorinak nem mondhatók, hanem a hagyományos erőgéppel szerelt felsőkategóriás járművek árával vetekedve gyakorlatilag elenyésző hányadban fordulnak meg Siklóson.

Mint Virág László jelezte, a száz százalékos kedvezmény bevezetésének oka lehet azon kellemetlenséget okozó büntetések elkerülése is, hogy a Siklósra látogató vendégek más városok gyakorlatához hasonlóan abban a hitben vannak, hogy itt sem kell parkolójegyet venni környezetkímélő autójuk számára.

A felvetésre Bacsa Levente válaszolt, miszerint a parkolási csoport már vizsgálta a díjmentesség lehetőségét. A pénzügyi osztály vezetője jelezte, hogy az elmúlt időszakban egyetlen esetben szabtak ki zöld rendszámos autóra büntetést úgy, hogy a jármű tulajdonosa más városok díjmentességére hivatkozott.

A kezdeményezés – mely később kerülhet a testület elé – nem egyedülálló a régióban, Harkány az elmúlt évben vezette be a környezetbarát autók díjmentességét.

Az elképzelést a következetes és hosszútávú gondolkodás jegyében a nemrég megjelent települési klímastratégia kidolgozását célzó pályázatba is bele lehet illeszteni. Erről Balázsné Kérth Ibolya beszélt, hozzátéve, egy napelempark fejlesztését is tartalmazó pályázati dokumentum hamarosan a képviselő-testület elé kerül.