2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

INTERREG: kerékpárút, kresz park és nemzetközi úthálózat


Régió - 2016. június 1.
szerző: SH

kerekparuttabla

A határon átnyúló együttműködések keretében nyújtott be közös pályázatot Siklós és testvérvárosa, Donji Miholjac. Az INTERREG közösségi kezdeményezés tükörporjektként valósít meg a határ mindkét oldalán azonos elemeket, jelen esetben egy kerékpáros turisztikai fejlesztést.

A tervek szerint Donji Miholjacot és Siklóst összekötő kerékpárút valósulna meg. Drávaszabolcstól Siklósig szinte teljes egészében ki van építve a kerékpárút, nekünk az utak egységesítése mellett olyan turisztikai és marketing feladataink szerepelnek a pályázatban, amik kiegészítik ezt projektet és arra ösztönzik az embereket, hogy használják ezeket az utakat – mondta Balázsné Kréth Ibolya kabinetvezető.

A miholjaciaknak ki kell építeni a határig vezető bicikliutat, hiszen nekik csak a településen belül van meg a hálózatuk. Mivel a pályázat feltétele, hogy mindkét félnek hasonló mértékben kell megvalósítani az elemeket, a Siklósi önkormányzat a Harkány-Siklós közötti kerékpárutat szeretné felújítani – tudtuk meg. Pályázatba foglalt elemként a Siklósi Turisztikai Egyesület és a Tenkes Mountain Bike kerékpáros sportegyesület valamit a rendőrség és a horvát nemzetiségi önkormányzat bevonásával megújulna a focipálya melletti kresz park is.

A pályázat beadási határideje kedden járt le, melyet a kabinet teljesített is, a várhatóan őszig realizálódó elbírálás után a munkálatok jövőre kezdődhetnek. A pályázati összeg 500 ezer euróról szól, mely 5 százalékos önrészt igényel. Ezt a város az e célra elkülönített tartalékkeret terhére tudja teljesíteni.

 

Nemzetközi kerékpárhálózathoz csatlakoznánk

Testvérvárosunk útja már tagja az EuroVelo 6 kerékpárútnak. A kontinensen átívelő bicikliutak nemzetközi hálózata 13 útvonalat tömörít mintegy 70 ezer kilométer hosszon, a projekttel a siklósi szakasz is felkerülne a térképre.