2019. június 25, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Internetes rendelésnél jobb, ha figyel az ÁFA- és vámhatárra!


Gazdaság - 2017. november 24.
szerző: SH

csomagok-logisztika

Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV tapasztalatai szerint egyre többen rendelnek a karácsonyi bevásárlási szezonhoz kapcsolódó Black Friday, azaz fekete péntek idején az internetről. A rendelésnél figyelni kell arra, hogy az árut az Európai Unió területéről vagy EU-n kívüli országból szállítják-e. Gyakran ugyanis a tagállamokból rendelt áru gyártási, raktározási helye EU-n kívüli ország, ezért az árut vámkezeltetni kell. Ez vám- és adófizetési kötelezettséggel, valamint a postai szolgáltató adminisztrációs díjával járhat – figyelmeztet az adóhatóság.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy ha a küldeményhez kapcsolódó adatok pontatlanok, hiányosak, a szükségesnél tovább tart a kézbesítés.

Az unión kívülről magánszemélyek esetében 22 euró értékig vám- és áfamentesen, 22 és 150 euró között vámmentesen 24 százalék áfával, e felett pedig tarifás vámtététel és 27 százalékos áfa terheli a rendelt árut.