2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Intézkedési kényszer: a főrendőr szerint a kisfőnök félreérthetett valamit


Itthon - 2018. augusztus 9.
szerző: SH

hbcsekk

A Somogy megyei rendőr-főkapitány elvárásokat fogalmazott meg beosztottjainak – legalábbis ezt állítja levelében az a vezető, aki ennek nyomására az ő beosztottjainak is meghatározott teljesítendő kvótát.

A körzeti megbízottaknak írt levélben – melyet a Zsaruhumor című facebook-oldalon is közzétettek – egyebek mellett azt tette kötelezővé, hogy az állomány előállításokat, helyszíni bírságokat és feljelentéseket kell, hogy csináljon. Azt a rendőrőrsöt, aki nem teljesíti az előírt normát, a parancsnoka általi jelentéskészítésre kötelezte, illetve az alegység kimarad a jövő évi teljesítményjuttatásból.

A levélben olyanok szerepelnek, hogy a rendőrőrsöknek hetenként minimum 1, de az év végéig minden őrs 35 bűncselekmény gyanúja miatti előállítást kell foganatosítson, ebben az évben még őrsönként 50 tettenéréses elfogást kötelező foganatosítani, illetve a közterületi intézkedések az alábbiak szerint kell hogy alakuljanak: rögzített figyelmeztetés 50%, HB 35%, feljelentés 15%, amit kötelező betartani.

Az Átlátszó rákérdezett a levél eredetére, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság válaszából pedig kiderült, hogy az valódi, de a somogyi főrendőr nem adott ki ilyen utasítást, a levél írója valamit félreérthetett.

A Kaposvári Rendőrkapitányság részére a hatékonyabb rendőri munkavégzés céljából korábban meghatározásra kerültek bizonyos elvárások. A feladat-meghatározást a helyi parancsnok értelmezte félre, és azt saját hatáskörében eljárva számszerűsítette. Amint ezen utasítás a főkapitány tudomására jutott, azt azonnali hatállyal visszavonatta – írták.

Az autósok körében régóta él a nem teljesen alaptalan félelem, hogy kisebb szabálysértések miatt is jelentősen komolyabb szankciókat kapnak a statisztika javítása érdekében, valamint, hogy egy tervgazdálkodás elvei szerint már előre eldöntetett az intézkedés kimenete.

Siklóson pontrendszer működik – erről dr. Harmati Béla rendőrkapitány számolt be korábban a testület előtt, jelezve, az nem kötelező kvótát ír elő, hanem intézkedésre ösztönzi az állományt.