2020. június 5, péntek

Ismét a legmagasabb harckészültségben van a szerb hadsereg


Nagyvilág - 2019. május 28.
szerző: SH

szerbia-fal-zaszlo

Teljes harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget Aleksandar Vučić szerb elnök kedd délelőtt, miután a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat lövöldözés közepette legalább 23 szerbet, köztük rendőröket és orosz ENSZ-alkalmazottat is letartóztatott a szerbek lakta Észak-Koszovóban szervezett bűnözés vádjával.

A szerb elnök – miután teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget – felhívta az Európai Unió figyelmét arra, hogy Szerbia cselekedni fog, amennyiben koszovói fegyveres erők nem hagyják el Észak-Koszovót.

A koszovói rendőrség délután elengedte az orosz ENSZ tisztségviselőt.

Legutóbb 2018 szeptemberében volt hasonló eset, amikor azért helyezte a legmagasabb fokú harckészültségbe a szerb hadsereget Aleksandar Vucic köztársasági elnök, mert a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat mintegy 60 tagját a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba vezényelték.

 

A nemzetközi helyzet pedig addig fokozódott…

Koszovó két évszázad után 1912-ben került vissza Szerbiához, akik megannyi betelepítési kísérletét az ott élő albánok rendre meghiúsították és azóta is folyamatosan cirkuszolnak: háborúkat szítottak, alkotmányokat, autonómiákat és köztársaságot kiáltottak ki. Az utolsó csepp az volt a balkáni pohárban, amikor 1989-ben Milošević megszüntette a tartomány autonómiáját és Szerbiához csatolta, majd a jugoszláv hadsereggel szerzett nyomatékot törekvéseinek. 1991-ben egy titkos népszavazás után Koszovó ismét kikiáltotta függetlenségét, melyet csak Albánia ismert el. A szerbek erre offenzívát indítottak a Koszovói Felszabadítási Hadsereg ellen, az egész végül olyan jól sikerült, hogy 1999-ben két hónap alatt az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) gyakorlatilag porig bombázta még a környező országokat is.

Az albánok lakta területnek legutóbb 2008-ban sikerült távolodnia a szerb dominanciától, de alapvetően ma is ellenséges hangulat van a két nemzet között. Ugyan 2010-ben a Szerbia által indított perben a Nemzetközi Bíróság (ICJ) megállapította, hogy Koszovó függetlenségi nyilatkozata nem sérti a nemzetközi jogot, így megtarthatja függetlenségét és a két nemzet közötti feszültség is csitult az utóbbi években, de Szerbia nem engedte még el Koszovót.

A napjainkban függetlenségnek örülő Koszovót az ENSZ igazgatja és területén a NATO KFOR alakulata tartja fenn a rendet. Ez utóbbi is, valamint az OECD és az Európai Unió legtöbb tagja elismeri függetlenségét, míg magának az EU-nak nincs hivatalos álláspontja a státuszáról.