2020. április 9, csütörtök

Ismét Balázs Csabát választotta elnökének a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör


Helyi hírek - 2019. október 30.
szerző: SH

aug20-188-balazscsaba2

A Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör október 29-én tartott tisztújító közgyűlést a siklósi könyvtár nagytermében, ahol ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választották meg ismét Balázs Csabát az egyesület elnökévé.

Az elnökség tagjai az elnöki posztot újabb négy évig betöltő Balázs Csaba, dr. Simor Ferenc, Tésenyi Róbertné, Haraszti Attila és Tóth Zsuzsanna lettek, a felügyelő bizottságba Börcsök Jenőt, Magyar Lilla Dianát és Varju Krisztinát választották meg.

A Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör 1961-ben alakult, és immár 58 éve folyamatosan működik. Az újonnan megválasztott elnök 2011 óta tölti be pozícióját az egyesület élén.

Sok egyéb mellett az egyesület szervezi a régió kegyeleti megemlékezését Malenkij robot címmel, mely jövőre lesz huszonöt éves. A Várbaráti Kör hozatta haza Párizsból Gróf Batthyány Kázmér földi maradványait, amit a siklósi vár kápolnájában helyeztek el. Az elmúlt időszakban több nyilvános tudományos konferenciát, ismeretterjesztő előadást, klubfoglalkozást szerveztek.

Szintén a Várbaráti Kör közreműködésének, szervezésének köszönhető, hogy a millenium évében kiadásra került a város monográfiája, Város a Tenkes alján címmel. Idén az utolsó várúr, Gróf Benyovszky Móric családtagjainak részvételével átadásra került a Benyovszky sétány. Szintén az idei évben a reneszánsz várépítőnek emléket állítva rendezték meg a Perényi 500 emlékévet.

Útjára indították ismeretterjesztő sorozatukat a Tenkes Senior Akadémiát és számos rendhagyó történelemórát adtak a közoktatási intézményekben, ahol a közelmúltban Maléter Pál özvegye tartott előadást az ’56-os eseményekről.

A Várbaráti Kör nevéhez fűződik a városi rangra emelt 1848-as Forradalom és Szabadságharc, valamint az Aradi Vértanúknak emléket állító megemlékezés elindítása és szervezése. Az egyesület adta ki Siklós történelmi- és köztiszteletben álló személyeiről szóló kiadványt is, Siklósi arcképcsarnok címmel.