2019. április 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Ismét szabad az ország medvéje


2018. június 14.
szerző: SH

Fotó: Puskás József, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó: Puskás József, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Szabadon engedték azt a barnamedvét, melyet két héten keresztül hajkurásztak Magyarországon a szakemberek. Az állat a szlovák határ közelében vehette nyakába az erdőt szerda éjszaka. Hogy merre indult, nem tudni.

A nőstény medve először Nógrád megyében bukkant fel, majd – a csaknem 300 kilométeres kóborlása után – a déli határ közelében, a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be a szakemberek.

A medve elengedésének helyszíneként olyan területet választottak ki a természetvédelmi szervezetek szakemberei, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll.

Az állat egy vadon élő, 10 évesnél idősebb egészséges nőstény, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban figyelik majd medve a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal közbelépnek.

Az elengedés körülményeiről azt írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, hogy este kilenc óra körül vették át a szakemberek a medvét szállító ládát közel az elengedés helyétől. A medve a szakadó esőben kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából, végül azonban némi noszogatás után éjfél tájban meggondolta magát, s komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt.

A pénteken befogott, a kóborlás során kimerült 80-100 kilogrammos medvét az elmúlt napokban a Szegedi Vadaspark medveházában gondozták. Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkénynél és Dóc közelében figyelték meg.