2020. július 11, szombat

Izrael nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált


Nagyvilág - 2018. május 13.
szerző: SH

nittaizrael

Az izraeli Netta Barzilai nyerte Toy című dalával a 63. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombat éjjel rendezték Lisszabonban. A Magyarországot képviselő AWS Viszlát nyár című számával a 21. helyen végzett a 26 együttest felvonultató versenyen.

A 25 éves izraeli győztes 529 ponttal győzött a 26-os döntőben. Mögötte a ciprusi Eleni Foureira lett a második a Fuegóval (436 pont), az osztrák Cesár Sampson és a Nobody But You (342 pont) a harmadik. A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében negyedszer született izraeli győzelem, legutóbb húsz éve jeleskedtek.

 A Magyarországot képviselő AWS 93 ponttal a 21. helyen végzett Viszlát nyár című dalával. A szervezők a közönségpontozáshoz készített magyar bevágást egy kifejezetten előnytelen képi elemeket tartalmazó, jellegtelen dalrészlettel készítették el és ismételgették.

A közönség háromszor zúgott fel nemtetszését nyilvánítva: kétszer akkor, amikor a szerbek kaptak pontot, egyszer pedig az alatt, amikor Oroszország jelentkezett be a zsűrijével.