2019. január 17, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Járhatatlanok a siklósi borvidék útjai


2016. december 20.
szerző: SH

szolo-fold

Aláírásgyűjtésbe kezdenek a siklósi borászok. A cél a Tenkes hegy útjainak javítása, mely – mint dr. Marenics János, Siklós polgármestere fogalmazott – a jelenlegi képviselő-testület egyik legnagyobb kihívása.

Mintegy 1200 ingatlantulajdonos – ott lakók, pince- és termőbirtokosok valamint a legnagyobb borászok részéről is rendszeresen fogalmazódik meg a panasz, hogy járhatatlanok a siklósi szőlőhegy útjai.

A kérelmet, melyet valamennyi, az ügyet támogató érintett alá fog írni, eljuttatják a térség országgyűlési képviselőjén keresztül a miniszterelnökhöz, a miniszterelnökség vezetőihez és a mezőgazdasági miniszterhez.

Az utak kritikán aluli állapota, a területek megközelíthetetlensége jelentős, a térségben már jelen lévő befektetők, siklósi vállalkozások útjába gördítenek olyan akadályokat, ami a továbblépést, a gazdasági értelemben vett fellendülést is akadályozza. A kisebb borászatok, a turizmus de még az idénymunkák elvégzése is ebbe az akadályba ütközik.

Siklós polgármestere legutóbbi testületi ülésen is kiemelte: amellett, hogy a szőlőhegy infrastrukturális felzárkóztatása nagyon komoly gazdaságélénkítő szereppel bír, a világhírű borkultúra térségében a nagyharsányi, kisharsányi és a villányi területek felzárkóztatása mellett a siklósi borvidék rendbetétele még hiányzó elemként mutatkozik.

A hegyi utak rendbetételére szánható összeg – éves szinten néhány millió forint – kevésnek bizonyul: önerőből ezen a területen Siklós városa nem érhet el jelentős eredményt, ezért szükséges a kormányzati segítség – derült ki a testületi ülésen.

Az összefogással kapcsolatban dr. Marenics János leszögezte: ahhoz, hogy a gasztroturizmus elinduljon, vízelvezető árkok és betonutak szükségesek. Ahhoz, hogy egy eredményes, jó kondíciókkal bíró kormány ezt a programot támogassa, politikától függetlenül mindannyiunknak oda kell állnunk – fogalmazott.

Azt gondolom, hogy nem csak szándékunk, hanem lehetőségünk is lesz arra, hogy ezeket a terveket megvalósítsuk – mondta Mojzes Tamás, arra a korábbi pályázatra utalva, melyet önerő hiányában korábban nem valósított meg a város. Hozzátette: ez a fejlesztés mindenképpen összefügg a településrész jövőképével.