2020. július 13, hétfő

Jegyzőkönyvet kell vezetni a rendkívüli eseményekről


Itthon - 2019. október 13.
szerző: SH

valasztas19-pecset

Jegyzőkönyvet kell vezetni a szavazóhelyiségekben történt rendkívüli eseményekről, és haladéktalanul tájékoztatnia kell a rendkívüli eseményekről a helyi választási iroda vezetőjét.

A választás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért. A Nemzeti Választási Iroda vasárnap délelőtt nyolc ilyen eseményről tudott; rosszullétek, áramszünet mellett egy kiabáló részegről és összefirkált terítőről, melyek egyike sem Baranyához kötődik.

A rendkívüli eseményeket súlyuk szerint két csoportba lehet sorolni: az egyik körbe azok tartoznak, amelyek a szavazatszámláló bizottság elnökének döntése alapján gyorsan megszüntethetők, elháríthatók, így a szavazás folytatását nem veszélyeztetik. Vannak azonban olyan elháríthatatlan események, amelyek miatt a szavazás lehetetlenné válik. Ilyenek például, ha a szavazatszámláló bizottság szavazóhelyiségben jelen lévő tagjainak száma három alá csökken, ha haláleset történik vagy bombariadó van. Ekkor a szavazást fel kell függeszteni, az urnákat és az iratokat zárolni kell. Bombariadó esetén ki is kell üríteni a szavazóhelyiséget, és értesíteni kell a rendőrséget.