2020. szeptember 28, hétfő

Jelentős régészeti leletre bukkantak a horvát autópálya építése közben


Nagyvilág - 2020. augusztus 18.
szerző: SH

regesz

Mint az elmúlt években többször is szó esett róla, megépítik az M6 Horvátországig nyúló szakaszát, és a horvátok is elkészítik az 5C jelzésű autópálya ugyanaddig tartó részét.

A föld alól rézkori, ókori, késő középkori és kora újkori faluk maradványai kerültek elő, valamint a régészek az Oszmán Birodalomból származó vermeket, tűzhelyeket és egyéb tárgyakat tártak fel, mely komoly infrastruktúrára és családilag szervezett településekre utalnak.

Találtak egy kőrézkori sírt is, amelyben egy anya és gyermeke volt eltemetve zsugorított helyzetben.

A horvátok el is kezdték az építéseket, melynek során a rézkortól az újkor kezdetéig négy korszakból tártak fel leleteket a magyar határ közelében. Az eszéki régészeti múzeum és a zágrábi régészeti intézet munkatársai a Pélmonostort elkerülő szakasz építése közben bukkantak a 29 késő ókori sírhelyre.

Tomislav Hrsak, az eszéki régészeti múzeum igazgatója a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) elmondta: a sírokban viseleti szövettöredékeket, fülbevalókat, gyűrűket, csatokat, más kiegészítőket és csontmaradványok mellett pénzérméket is találtak, amelyeket azért helyeztek a halott mellé, hogy kifizethesse a túlvilágra szállítást. Az utazáshoz ételt és italt is helyeztek melléjük üveg- és cserépedényekben.

Marko Dizdar, a zágrábi régészeti intézet igazgatója jelezte: a felfedezés azért is egyedülálló, mert bár eddig is tudták, hogyan éltek és temetkeztek a 4. században itt állomásozó katonák, most arra is következtetni tudnak, hogy milyen szokásokkal rendelkeztek az őket élelmiszerrel ellátó emberek. Leszögezte: a felfedezés új archeológiai megvilágításba helyezi nemcsak Baranyát, hanem egész Kelet-Horvátországot.

Arról, hogy a felfedezés milyen hatással van az építkezés előrehaladására, egyelőre nem tudni.