9443. május 21, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Jogerős: hazugság volt a nemzeti konzultáció állítása


Itthon - 2018. május 4.
szerző: SH

konzultacio-kerdoiv-gyurt-betuk

Az első fokon hozott döntést helyben hagyva jogerősen is pert nyert pénteken a Helsinki Bizottság a Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben, amikor a bíróság kimondta, hogy a legutóbbi Nemzeti Konzultációban terjesztett állítások hazugságok voltak. 

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint a kormánynak 30 napon át kell honlapján bocsánatért esedeznie, a több millió magyarhoz eljuttatott, Sorossal szembeni hazugságok miatt.

A Helsinki Bizottság azért indított pert a rogáni minisztérium ellen, mert a konzultációnak nevezett levelek egyik sorában az olvasható, hogy Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Illetve Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása.

Az ítélőtábla csak azt követően tiltotta meg a személyre szóló levelek terjesztését, miután a kormány kiküldte azt, cserébe 8 millió forint sérelemíjat kell fizetni a milliárdosnak.

Rogánék azzal védekeztek a per során, hogy a kormány csak véleményt nyilvánított, ám válaszul csak annyit kaptak, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint kormányzati szerv nem igényelhet alapjogi védelmet, mert az csak a polgárokat illeti meg épp az állammal szemben.