2019. április 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Jön a Perényi 500, és ízlelgetheti a Benyovszky sétány nevét is


2018. június 2.
szerző: SH

siklosivar-siklosihirek-old

Jövő esztendőben a Perényi 500 – siklósi reneszánsz – címmel tematikus programsorozat veszi kezdetét. Az elképzelésről Balázs Csaba beszélt, aki jelezte, 2019-ben lesz 90 éve annak is, hogy gróf Benyovszky Móric a műemlékek sorába emelte a várat.

1519-ben halt meg Perényi Imre, a siklósi vár reneszánsz építője – emlékeztetett Balázs Csaba. Mint a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti kör elnöke mondta, a tematikus programsorozat elemeiként azokat a képzőművészeti, költészeti vagy épp zenei reneszánsz kori emlékeket dolgoznák fel, melyek a siklósi várban jelen vannak.

A 2019-es események sorába a vár mellett bevonnák az iskolákat is, különféle vetélkedők vagy tudományos munkák kapcsán, de például rá lehetne építeni a Történelmi korok fesztiválját is. A sikeres programsorozat érdekében szeptemberben fel kell állítani egy olyan bizottságot, ami koordinálja a programsorozat eleminek összehangolását – hangzott el a legutóbbi testületi ülésen elhangzott.

 

Sétányt neveznek el az utolsó várúrról

Gróf Benyovszky Móric, az 1936-ban elhunyt utolsó várúr és a vármegye több ízben is kinevezett főispánja 1929-ben – jövőre épp 90 éve – nyilváníttatta műemlékké a siklósi várat. Ennek emlékére a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti kör elnöke azt javasolta, a történelmi falakhoz vezető kavicsos sétány kapja Benyovszky Móric nevét. Az elképzeléseket a város képviselő-testület is támogatja.