2020. április 7, kedd

Jönnek a gépek – nyolcszáz embert rúg ki az Electrolux Magyarországon


Gazdaság - 2019. szeptember 11.
szerző: SH/MTI

electrolux

Mintegy nyolcszáz embert bocsát el az Electrolux Jászberényben – közölte az Ipar 4.0 rendszert bevezető cég.

Az Electrolux Group kedden bejelentette azt is, hogy csaknem 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában 2020 és 2023 között, ami a legnagyobb volumenű Electrolux-beruházás Magyarországon, mióta a cég 1991-ben megkezdte működését az országban.

A porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezi át az Electrolux Group a versenyképesség fokozása érdekében, az átszervezésre és a termelés-áthelyezésre 2020-tól kerül sor. Ezzel egyidőben az Electrolux egyes hűtőgépek gyártását – mint például a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti, és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg.

A nyíregyházi beruházás összegét az Ipar 4.0 szabványoknak megfelelő digitális, ipari automatizációs és robot technológiák beszerzésére és alkalmazására fordítják. Az üzemben nagyrészt intelligens, okos berendezések készülnek majd. A versenyképesség miatt történő átszervezés és termelés-áthelyezés 800 embert érinthet.

Az Electrolux évente több mint 60 millió háztartási és professzionális készüléket értékesít több mint 150 országban. Az csoport forgalma 2018-ban 12,4 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma 54 ezer.