2018. május 26, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Jövő héttől egyszerűbb megszabadulni a zöldhulladéktól


2017. július 11.
szerző: SH

kuka-lomb

Tavasztól őszig szinte folyamatosak a kerti munkák. Az illegális hulladéklerakással párhuzamosan ilyenkor a levágott ágak, fű, az összeszedett lomb kirakása vagy elszállítása is gondot jelent, ennek rendszere azonban most áttekinthetőbb, egyértelműbb lett.

A nem időben vagy szabálytalanul kihelyezett zöldhulladék nem csak a városképet rontja, hanem a Városgondnokság szervezett munkavégzésének rendjét is felborítja – már ha fel tudja, mert sok ütemezett munkát nem lehet félbeszakítani, így aztán az ág vagy levélkupac hetekig is az utcasarkon díszeleghet.

Nyártól változásra számíthatnak a siklósiak a zöldhulladék szállítása terén. A legfontosabb, hogy a körzetekre osztott szállítás megszűnik, helyette az egész városra érvényes, előre meghatározott szállítási időpontok lettek kijelölve. Ez áprilistól novemberig ez 2-3 hetente, tíz tervezett etapot jelent, rendre szerdánként.

Az első ilyen szállítási időpont jövő héten esedékes, az utolsó pedig november végére esik, továbbá pedig

      július 19.

      augusztus 2.

      augusztus 16.

      augusztus 30.

      szeptember 13.

      szeptember 27.

      október 11.

      október 25.

      november 22.

 

Ha nem jó, ottmarad

További változás az a szigor, amivel a szabálytalanul kirakott zöldhulladékot otthagyják. Hogy ezt elkerüljük, olyan egyszerű szabályt kell betartani, hogy

      a legfeljebb 5 centiméternyi ágakat maximum 1 méter hosszon kévébe kötve,

      a levágott füvet vagy leveleket műanyag zsákban összegyűjtve,

      kommunális hulladékkal nem keverve,

      legfeljebb 20 kilós gyűjtésben

kell a kuka mellé rakni a szállítás napján 6 óráig. Továbbra is elérhetőek a lombgyűjtő ketrecek, melyekbe szintén tilos kommunális hulladékot tenni.

Az, aki csak kevés zöldtől akar megválni, kis fekete nejlonzsákban a kukába is berakhatja azt, nagyobb mennyiség házi feldolgozására pedig ott a korábban adott komposztláda, mely sajnos már elfogyott.

 

Alá is gyújthatunk, de módosult a rend

Ugyan jelenleg az egész ország területén tűzgyújtási tilalom van, aminek köszönhetően a kertben és a kijelölt tűzgyújtóhelyeken is tilos égetni, de ősszel otthon is elégethetjük a száraz gallyakat, leveleket. Ennek rendje is módosult. Ezentúl csak hétfőnként és csakis nappal szabad meggyújtani a lángokat, természetesen akkor, ha az nem esik ünnepnapra.

 

Akkor is díjmentes, ha végképp nem tudunk várni

A Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás koordinálásában megnyílt hulladékudvarba is be lehet szállítani a zöldhulladékot, ahol díjmentesen adhatunk le belőle napi 200 kilót, évente összesen pedig 800 kilogrammot. Ezt csütörtökön 10 és 16, valamint minden hónap harmadik szombatján 7:30 és 11:30 között tehetjük lakcímkártya és a szemétszállítási díj befizetését igazoló csekk vagy kivonat ellenében.

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.