2020. november 30, hétfő

Jövőre be kell jelenteni és minden Kínából érkező csomagra adót kell fizetni


Gazdaság - 2020. október 25.
szerző: SH

kinaicsomag

Jövőre minden Kínából rendelt termékre adót kell fizetni, függetlenül annak értékétől. Az eredetileg januártól tervezett változtatás csak júliustól lép érvénybe, ha a halasztást az Európai Parlament és az Európai Tanács is elfogadja.

Az unió azt elégelte meg, hogy a világ másik feléről és az unión kívülről olcsóbban rendelt áruk csomagolására általában a jelenlegi, 22 dolláros vám-értékhatárnál kevesebbet írnak, így elkerülik az adókötelezettséget.

A szigorítás mellett minden termék behozatalát előre be is kell majd jelenteni, így nagyobb valószínűséggel bukik le az, aki nem tudja, milyen értéket írnak a küldeményére és ezáltal nem egyezik a két érték. A kínai áruházak közül sokan ezért már a mostani rendelések leadása után is üzenetben tudatják, hogy mit fognak a csomagolásra írni.

Azt, hogy az esetleges eltérés esetében mi fog történni, egyelőre nem tudni, mint ahogy az sem jelezhető előre, hogy a hatóságok miként fogják győzni a várhatóan magas számú, alig néhány forintnyi adókötelezettségek kiszabását.