8265. február 19, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Juhász Tibor: legnagyobb gond az elvándorlás


2017. április 6.
szerző: SH

juhasz-tibor

Kulturális tanácsnokként a helyi művészeti együttesek segítését, patronálását is célul tűzte ki Juhász Tibor. A képviselő a legutóbbi ülésen elhangzott felszólalásában az egyesületek jövőjét fenyegető legnagyobb veszélyre mutatott rá.

Mint jelezte, fontosnak tartja, hogy a testület és az egyes csoportok közötti kapocs erős legyen. Az egyesületek működését veszélyeztető problémákra mutatva leszögezte, hogy az utánpótlás biztosítása valamennyi kulturális egyesület számára komoly kihívásokat teremt. Ennek alapvető forrása a fiatal – jellemzően magasabban képzett – korosztály Siklósról való elvándorlása.

Az általa vezetett fúvószenekar példáját említve megjegyezte, tizenegy fő távozott soraikból, akikkel vidéki vagy külföldi munkavállalás miatt nem találkozhatunk együttesük sorában, és öt diplomás fiatal zenész hasonló döntést fontolgat. Megjegyezte: diplomás közgazdász és építészmérnök küzd a térségben elhelyezkedési nehézséggel.

Az önkormányzatok számára kevés munkahelyteremtő lehetőség áll rendelkezésre, a bevándorlás megállítására csak a régióba érkező komoly befektető mellett van némi esély. Juhász Tibor saját feladatát megjelölve jelezte, a jövőben is a fiatal művészek segítségére kíván lenni minden olyan megoldás kidolgozásában, ami ezáltal az egyesületek javát is szolgálja.

A legfájdalmasabb számomra, hogy a Pelikán néptánccsoport nem működik – mondta a képviselő a gyakorlatilag vezető nélkül maradt, így érdemi munkát már nem végző egyesületet említve. (Szerk.: a személyi ellentétek miatt szétzilált tánckar teljes ruha- és eszközkészlete leltárba véve rendelkezésre áll, de a közösség vezetését senki sem vállalja fel.)

Dr. Marenics János a néptánc és a hagyományok szükségessége mellett megjegyezte, a fiatalság szemmel láthatóan a modern táncok felé húz, példaként említve a Kapronczai Művészeti Iskola sikereit.

A polgármester a korábbiakkal kapcsolatban kijelentette: Siklós a fiatalság tekintetében az utolsó óráit éli, így a közeljövőben egy szociális kerekasztal összehívására kerül sor.