2020. július 14, kedd

Júliustól minden vállalkozásnak jelenteni kell a NAV felé


Gazdaság - 2020. június 12.
szerző: SH/HH

nav-onlinereg

Július elsejétől közvetlenül kell adatot szolgáltatnia minden cégnek, alapítványnak, vállalkozónak és adószámmal rendelkező magánszemélynek a NAV felé.

Az online számlásoknak először a NAV felületén kell  regisztrálniuk illetve ahhoz rendelni egy újabb technikai felhasználót, valamint kimásolni azonosító, aláíró- valamint cserekulcsot. Ezt követően alkalmazásuk felületén állíthatják be az adatszolgáltatás. A folyamat kicsit nehézkes, de csak egyszer kell megcsinálni és nagyjából 10 perc alatt lebonyolítható.

Aki ezt a regisztrációt már elvégezte de a számlázóprogramot még nem párosította, élvez három hónap moratóriumot, viszont azt követően 200 ezres bírságra számíthat. Fél év haladékot csak az élvez, aki kizárólag magánszemélynek vagy külföldinek számláz.

2020. július elsejétől a papír alapú számlák adattartalmát is be kell diktálni a NAV-hoz: a legalább félmillió forint áfatartalmú számlákat egy, az annál kevesebbet négy napon belül.

A gazdaság fehérítése érdekében hozott intézkedéssorozat vége 2021 – innentől a NAV minden számlát látni akar, még a külföldieknek kiállítottakat is.