2020. július 14, kedd

Kásler: nem kapnak félmilliót a gyógyszerészek és az idősotthonok dolgozói sem


Gazdaság - 2020. június 8.
szerző: SH

kaslerparlament

Egyszeri, félmillió forintos juttatást kapnak az egészségügyben dolgozók – jelentette be korábban Orbán Viktor. Kásler Miklós humánminiszter most azt is elmondta, hogy a gyógyszerészek, patikusok, gyógytornászok, idősotthonok dolgozói és a házi segítségnyújtók miért nem.

Az emberminiszter a Demokrata című kormányközeli lapban közzétett gondolata szerint a gyógytornászok, idősotthonok dolgozói és a házi segítségnyújtók azért maradnak ki a juttatásból, mert – mint fogalmaz – nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, hiszen nem az állam alkalmazza őket, hanem önkormányzatok, egyesületek vagy cégek.

Korábban a Magyar Orvosi Kamara kiállt a gyógyszerészek mellett is, de Kásler szerint közülük sok külföldi tulajdonban van, és egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna.

A juttatást a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok, asszisztensek, védőnők, főállású iskolaorvosok, otthoni hospice szolgálatok és az otthoni szakápolást nyújtó szolgálatok dolgozói is megkapják. Szintén félmillió forinthoz jutnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, járási hivatalok járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozói, valamint az egészségügyi tevékenységet végző közreműködők, a veszélyhelyzet alatt a betegellátásban résztvevő orvostanhallgatók, a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói, és a védelem-egészségügyben dolgozók is.