2020. július 6, hétfő

Kedden kezdik kézbesíteni a kiegészített nyugdíjat


Gazdaság - 2019. november 11.
szerző: SH

ujpenzek

A megszokottnál magasabb nyugdíjat kapnak a héten a jogosultak, mert a novemberi juttatással együtt érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíj-kiegészítés is.

A bankszámlákra már kedden megérkezik, a posta pedig november 14. és 29. között kézbesíti. Novemberben adják át a postások a jövő évi, személyre szóló nyugdíj-kifizetési naptárt is. Decemberben pedig – a korábbi évekhez hasonlóan -, a karácsonyi ünnepek miatt már a hónap első felében kézbesítik a decemberi nyugellátásokat.

A kormány 2,6 millió embernek fizet nyugdíjprémiumot, összesen 52 milliárd forint értékben. Ilyen juttatást abban az esetben ad,  ha a gazdasági növekedés meghaladja 3,5 százalékot; ez ebben az évben várhatóan 4,6 százalék lesz. Idén nem csak az öregségi nyugdíjban, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják a novemberi egyszeri juttatást, melynek maximuma 22 ezer forint.

A novemberi nyugdíjjal együtt kapják meg a nyugdíjasok a nyugdíj-kiegészítést is. Erre azok jogosultak, akik nyugdíját illetve ellátását 2018-ban vagy azt megelőzően állapították meg.

Az, aki mindkét juttatásra jogosult, átlagosan mintegy 33.500 forinttal fog novemberben többet kapni, ez egy átlagos, 136 ezer forintos nyugdíj esetében mintegy 170 ezer forintos kifizetést jelent.